[19-1]
Kulturiszt - Gyömrői Kulturális és Turisztikai Egyesület
|
|
|
|
|
|
Magyar Károly
részére
Kedves Károly!
Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Gyömrői Lecsófőző és Hagyományőrző Fesztivál.
Immáron 4. alkalommal, 2013. augusztus 31-én, szombaton, a Búcsú téren.
Ezúton szeretnénk felkérni Önt és a Ceglédi Gasztronómiai Baráti Kör még egy tagját a fesztivál délelőttjén megrendezésre kerülő Lecsófőző verseny zsűrizésére.
Ebben az évben is 2 zsűri lesz 4-4 fővel. A helyszínen közösen döntjük el, hogy kik fogják a hagyományos és kik a különleges lecsót bírálni.
A tavalyihoz képest annyiban lesz változás, hogy a zsűritagokat személyesen kérjük fel és előre igyekszünk elkerülni a félreértéseket, kellemetlenségeket.
A munkájukért sajnos idén sem áll módunkban pénzbeli juttatást adni, azonban szívesen felajánljuk, hogy amennyiben van a Baráti körnek honlapja, akkor a most megújuló honlapunkon elhelyezzük annak linkjét.
Bízom benne, hogy idén is megtisztelik rendezvényünket és újfent egy sikeres versenyt tudunk lebonyolítani.
Várom megtisztelő válaszát a fentiekkel kapcsolatban!
Üdvözlettel:
Nagy Zsuzsanna
Gyömrői Kulturális és Turisztikai Egyesület
30/398-7651
kulturiszt@gyomro.hu
 
|
Gasztronómiai Baráti Kör
Rend főnök Borstestvér
2006-ban alakultunk meg szűk baráti körben. A kellemes ételeket, italokat "barátruhában" szolgáltuk fel magunk és barátaink örömére. Majd úgy éreztük, meg kell magunkat mutatni szélesebb körökben is. Így vettünk részt a váci őszi főzőversenyen igen nagy sikerrel. A rendi ruha mellé saját lógót, borcímkét és bélyegzőt készítettünk.
Sörben a "Servantus" sört fogadtuk rendünkbe így tettük kerekebbé a "baráti kört". Nem csak magunknak de másoknak is élményt szerezve.
Vállaljuk gasztronómiai rendezvények értékelését, illetve főzőversenyeken való zsűrizést.
Jelmondatunk
Már jönnek, Már jönnek
A főzni tudó barátok,
Hál' Istennek, Hál' Istennek
Lesz majd nektek kajátok,
Nem csak étel, Nem csak étel
De lesz még mellé piátok.
Kedves egy rend, Kedves egy rend
Tündériek ezek a jó Barátok,
A rendjükbe, A rendjükbe
Sok jó embert kívánok,
Az asztalra, Az asztalra
Jó falatot és innivalót kínálok.
Ha sokan lesznek, Ha sokan lesznek
A fehér asztalt szerető barátok,
Nem lesznek haragosak
Nem lesznek haragosak
Csak igazi jó Barátok
Rengeteg országos főzőversenyre kapunk meghívást minden évben: Karcag,Túrkeve,Szolnok Kiskunféegyháza, Mátyásföld Csíkszereda,Nagyszalonta ,Cegléd,Szerbia Magyarkanizsa.
Benke Lacibácsival is sokszor értékeltük már együtt ételeket az évek során.
Tagjaink minden esetben rájuk illő nevet kapnak.
Hozzátok Gyömrőre is így jutottunk el Mazsolatestvér segítségével fogjuk segíteni a zsűri munkáját.
Tagjaink megtalálhatók Vác Makó Magyarkanizsa Mezőberény Szolnok Cegléd városokban.
Tizeneggyen vagyun így összesen.
Www.gasztro-barati-kor.gportal.hu
Magyar Károly Borstestvér. 06 702314766
|
2013 Kevi Böllér Kevi Juhász Karcag Birkafesztivál Szebb Jövőert Családi nap Nyáregyháza.
|
Volt mág egykis dunántúli kitérőnk is .
Meghívást kaptunk Bágyogszovátra falunapra utána pedig egy hónapmúlva Sopronémetibe.
Fizette a falu a szállásunkat útikölségünket a távolság miatt !
Egyébbként csak üzemanyag költséget fizetnek.
|
Május 18-19 Ismét KEVI JUHÁSZ FESZTIVÁL.
100-Feletti csapat létszám A hangulat az ételek kitűnőek a zsűri épülete hűvös ezt a területet több száz éve közösségi területként használják.
Megvan a hangulata.
Már úgy járunk mint családtagok.
|
2011 szeptember 03 Gyömrő II.Lecsófőző verseny itt a fakanál másik végén voltunk Főztünk igazi sült lecsót.
Nagyonn jó a közösség jövőre meghívtak zsűrizni.
Ott a hejünk.
|
2012 09 07 Szolnok Gulyásfesztivál.
200 csapat gulyás minden színbenn ízbenn próbáld utánunk kóstolni csak a felét!!!
|
XVI. Karcagi birkafőző 212 június 30.
Díszvendég Székelykeresztúr
Arendezvény fővédnökei:
Rafai Emil Dr. Fazekas Sándor Varga Mihály Dobos László Kolostyák Gyula
Székelykeresztúr vidékfejlesztési miniszter miniszte Karcag város polgármestere aki mind ezt elkezdte
polgármestere
|
Túrkeve Böllérverseny 30 sertés feldolgozása Rákoczi Feri társaságában.
Hideg sok pálinka rengeteg forraltbor.
Ezek mind kóstolva zsűrizve .
|
XIV. Kevi Juhászfesztivál 2012 május 19 20 90 CSAPAT JÓ HANGULAT és a magyar birka íze mint mindíg csodálatos.
|
2011 AUGUSZTUS 4-7 Csíkszereda Pityókafesztivál.
Ez volt az a hely ahová Főzni mentünk Testvérvárosunkba.50 csapat indult II. helyezést nyertük Sült étel kategóriában.
Testvérvárosunkban Jártunk
Immár 11. alkalommal rendezték meg Cegléd testvérvárosában Csíkszeredán a „Csiki napokat”
A háromnapos városi ünnepség alatt számtalan kulturális, és szabadidő program mellett a gasztronómiai verseny is szerepelt.
Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy megnézzük milyen lehet a testvérvárosunk, milyenek az emberek, és egyáltalán hogy zajlik ott a hétköznapi élet. Annál is inkább, mivel az embernek ismernie kéne a testvérét. ILLŐ.
Hallottam az ottani hagyományos rendezvényről, és felvettem a kapcsolatot az illetékesekkel, és nem rejtem el, de kitörő örömmel fogadták a jelentkezésünket.
Őket is foglalkoztatta már régóta a gondolat, hogy az egyszerű lakosságnak is meg kellene ismerkedni az ottani élettel, a természeti adottságokkal, és a hétköznapi tevékenységekkel. Úgy látszik én voltam a bátrabb, és előbb léptem a kezdeményezés síkjára.
Mivel én is turisztikával foglalkozom, azon belül falusi turizmussal, fontosnak éreztem , hogy ezt a kapcsolatot kiépítsem, és lehetőség szerint a hétköznapi emberekkel én is találkozhassak, és közösen segítsük egymást a két város megismerésében, illetve csere látogatásában.
A mai világban, a gazdasági válság okozta pénzszűke miatt a kispénzű embereket is eltudjuk ilyen formában juttatni ahhoz, hogy egymást megismerjük. Csere nyaralásé a jövő.
A vendégek akik megfordultak nálunk, elsősorban a főztünket, a vendégszeretetünket dicsérik a mai napig / azért a mai napig, mert akik a 8 év alatt nálam jártak vagy vissza jönnek , vagy tartjuk a kapcsolatot/.
Így jött a gondolat, hogy a „Pityóka Fesztiválon” mi is megmérettessük magunkat.
Mivel Gasztronómiai Baráti körünk is van, és az országunk számos helyére hívnak főzőversenyekre zsűrizni az ételeket, hát most a másik oldalra kerültünk.
Bennünket bíráltak. Maga a főzőverseny szervezése, lebonyolítása, nekünk úgymond ebben a műfajban „profiknak” ámulatba illő , és dicséretes volt. Minden ki volt precízen dolgozva, lehet tőlük még mit tanulnunk ezen a téren.
Előzetesen tájékozódtunk a feltételekről, mert a kitétel az volt, hogy „pityókás” ételnek kell lennie. Nehéz volt, mert nálunk a krumpli szinte csak töltve, rakottan, és pörköltnek ismerik az emberek. Nincs is ezzel semmi baj, mert mind finom, ha jól el van készítve. Viszont erre helyre olyat szerettünk volna készíteni ami újdonság nyári ízeket tartalmaz, és még ízletes is.
Így találtuk ki a pityókás zöldséges ragut. Mint az eredmény mutatja , jó volt a gondolat, mert a sültek kategóriában elnyertük a 2.-helyezést 45 csapat közül.
Amellett azért kakas pörköltet is főztünk, hogy az ottani immár barátainkat igazi magyaros tradicionális étellel is vendégül tudjuk látni.
Fáradtan, de élményekkel teli, és megismerkedve sok helyi emberrel, akik szintén szeretnék látni testvér városukat BENNÜNKET, tértünk haza.
Ismerkedésünk nem egy alkalomra szólt, tarjuk a kapcsolatot, segítjük egymást amiben tudjuk, és ugyanilyen szeretettel várjuk látogatásukat, mint amilyen szeretettel bennünket fogadtak.
2012-ben reméljük még nagyobb csapattal, városunkból is csatlakoznak hozzánk
főzni szerető emberek újból testvér látogatást teszünk!!
Köszönjük Testvérvárosunk CSÍKSZEREDA !
Magyar Károly
|
Belefőzik a birka fejét és körmét is a birkapörköltbe, vagyis egy egész birkát, azért olyan finom, ezt egy juhász mondta a karcagi birkafőző versenyen a TV2-nek. Több mint 250-en főztek, a legfiatalabb versenyző mindössze másfél éves volt. Cegléden pedig profi szakácsok és gimnazisták is versenyeztek, hogy ki főzi a legjobb laskát.
Több, mint 250 bográcsban főztek birkapörköltet Karcagon. Egy idős juhász elárulta a jó pörkölt titkát a TV2-nek, azt mondta: ezért olyan egyedi, mert a karcagi birkapörköltbe egy egész birkát főznek bele. A perzselt fejtől, a körömtől a pacalig az összes belsőséget. És épp ez adja a különleges ízét.
A legfiatalabb versenyző a másfél éves Milán volt, őt a nagypapája tanítgatta. A család tervei szerint a kisfiúból szakács lesz ha felnő. A pörkölteket egyébként Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is megkósolta. Azt mondta: a birkapörkölt a Kunságban, de az ország más részén is egy komoly presztízzsel bíró étel. És tavaly a nemzeti örökség részévé is vált maga a fesztivál.
Kemény zsúrizés volt Benke Lacibácsi volt a zsűri elnöke mindenkinek 40- étel jutott kóstolni utána azokból az első 5 került csak az első három kiválasztásához
mind ez 2-óra alatt.
|
TÚRKEVÉN JÁRTUNK 2011 május 14-15 Kevi Juhász fesztiválonn 80 féle jó birkaételt kóstoltunk és értékeltünk.
|
Vidám színfolt a bágyogszováti falunapon: Pufi, Mazsola és Borstestvér
Sűrű bólogatás közepette kóstolgatták a formaruhába öltözött Gasztronómai Baráti Kör zsűritagjai az elkészült ételeket. A Ceglédről érkező társaság “Mazsola testvér”néven szólított résztvevője sokat sejtetően megjegyezte: párját is csak ízlelgette eleinte, mert mégsem lehet rögtön a dolgok közepébe vágni. Edvi László mesterszakács komolyan vette feladatát, és átmeneti szigorra húzódott az arca, mielőtt elmondta a véleményét: - Van két-három kiugróan jó ízű, szakmailag is elismerhető étel - hangzott a hiteles bírálat, majd így folytatta: Közösségformáló ereje van az ilyen összejöveteleknek, a lényege, hogy a település lakói együtt szórakozzanak és beszélgessenek. Íz, állag, tisztaság és a tálalás minősége a legfontosabb szempontok az elbíráláskor. A mesterszakács utóbbira azért helyezte a hangsúlyt, mert “először szemmel eszik az ember”. Edvi László a finom falatokon kívül talán az embereket szereti a legjobban, ezért szívesen jött Bágyogszovátra, de máshova is elmegy, ha hívják.
A 2006-ban alakult, s mindössze 13 tagot számláló országos szerveződésű Gasztronómiai Baráti Kör képviseletében érkezett a rábaközi faluba Magyar Károly is. A “Borstestvér” fantázianéven ismert úr a háromfős ceglédi csapatot erősíti. A barátruhában tüsténkedő pajtások a beceneveket csupán kedvességből aggatják egymásra. Hogy kerültek az Alföld “kapujából” Bágyogszovátra? Kiskunfélegyházán ismerkedtek össze az “ételszobrászokkal”, s az ő invitálásukra érkeztek térségünkbe. “Borstestvér”meg van arról győződve, hogy a férfiak azért szeretnek jobban bográcsban főzőcskézni, mert ez a szabad életet szimbolizálja, és a kikapcsolódás egyik kellemes formája. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy náluk nem véletlenül hívják pörköltnek a szaftos ételt, mert a húst szó szerint megpirítják, s csak utána adják hozzá a hagymát és a fűszereket. Az alföldi emberek zsírosabban főznek, mi pedig édesebben és több zöldséget használunk fel az ízharmóniához. Most már érthető, hogy Magyar Károly miért mutatta be önmagát kreatív embernek, mert a főzést is művészi módon közelíti meg. Az összetett vegyi folyamaton kívül nagyon izgatja őt a következő: más és más ízek születnek ugyanazon alapanyagból, az szerint, hogy a szakács mennyire érez rá az összetevőkre és a körülményekre.
A baráti kör hitvallása minden sanda szándéktól mentes, mert a következőről szól: Ha minél több embert tudnak leültetni a fehér asztal mellé, annál jobb barátság alakul ki közöttük, s ők már biztos nem lesznek egymás rosszakarói. Magyar Károly elbeszéléséből kiderült, hogy az étkezési kultúrát propagáló, hagyományzőrzésre “szakosodott”barátok azért saját maguknak sem ellenségeik, mert a gasztronómia és a falusi vendéglátás a fő érdeklődési területük.
A kulináris élvezeteken túl persze más érdekesség is történt Bágyogszováton: erőemelő-verseny, íjászat, diákok és szülők közötti focirangadó és bőséges gyermekprogramok. Volt, akit tortasütésre ösztökélt a falunap, s az édességet feliratozta, míg más egy jókora csíkos héjú dinnyébe farigcsálta a nevezetes dátumot. A bősárkányiak és a helyi labdarúgó csapat szintén összemérték erejüket. Az alkalmi játékosok David Beckham helyére biztos nem pályáznak, de a kisebb rutin híján folyamatosan buzdították vagy nyugtatták egymást, ami azért megtette hatását. Horváth Miklós csapatkapitány elárulta, hogy nem új keletű dolog a két falu közötti mérkőzés, mert tizenhat esztendeje játszanak oda-vissza alapon. A meccsek nagy részén a bágyogszovátiak nyernek, de a bősárkányi önkormányzat nem bánkódik rajta, mert nagyon jó hangulatban zajlanak a félidők. Mivel a hivatalokban hölgyek is dolgoznak, őket férjeik helyettesítik a mérkőzéseken. Szalay Imre, a társközség polgármestere arról beszélt, hogy visszavágóra várják a bágyogszovátiakat a nyár végén esedékes falunapjukra. A mérkőzések alatt sérülés még nem történt, mert vigyáznak egymás testi épségére, ugyanakkor kihajtják az emberből a lelket, mert az első perctől az utolsóig futni kell - jegyezte meg Bősárkány vezetője. Megemlítette: miután kellemesen elfáradnak, baráti beszélgetés veszi kezdetét, melyen számos ötletet adnak egymásnak, mert nem árt tudni, hogy másutt hogyan kezelik a problémákat. Rövid időre ugyan felvillant a bősárkányiak előtt a nyerés esélye, de végül döntetlennel zárták a mérkőzés
|
November 13.-án Tápiószentmártonban a VI .HURKAFESZTIVÁL lesz megrendezve. |
Julius 03.-án Sopronnémemetiben voltunk Főzőversenyen zsúrizni A kistelepülések régiós találkozóján.
Oda- vissza 760km volt . |
Május 15 -16 Bágyogszováton vultunk Falunapon a Főzőversenyüket zsűriztük 13- csapat főzőtt
1270-es létszámú faluból. Jó ételek voltak az emberek barátságosak vendégszeretőek. |
mazsola testvér merre jár nemsokára május08 kispolski tali |
[19-1]
|